IOT Çözümleri
Nesnelerin İnterneti (IOT), her geçen gün daha fazla konuşulan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. IOT, fiziksel nesnelerin internete bağlanmasını ifade etmektedir. Bu da fiziksel nesnelerin veri gönderip almalarını mümkün hale getirmektedir. Bu, cihazlar ve insanlar arasında benzeri görülmemiş bir bağlantı düzeyi sağlamaktadır.
Nesnelerin İnterneti, elektronik, yazılım, sensörler ve bu nesnelerin veri toplamasını ve değiş tokuş etmesini sağlayan bağlantı ile gömülü fiziksel nesneler veya "nesneler" ağıdır. Burada her şey, gömülü bilgi işlem sistemi aracılığıyla benzersiz bir şekilde tanımlanabilir. Ancak mevcut İnternet altyapısı içinde birlikte çalışabilir. Bundan dolayıdır ki son zamanlarda IOT çözümlerine olan talep günden güne artış göstermektedir.
IOT Çözümleri Ne Yapar?
IOT çözümleri, ortamlarını izlemek ve bu verilere dayalı olarak düzeltici önlemler almak için cihazları bağlamak için kullanılan yeni nesil çözümlerimizdir. Bu kapsamda IOT çözümleri, aşağıdakiler dahil her tür cihazı bağlayabilirler;
- Araçlar
- Telefonlar, tabletler ve diğer mobil cihazlar
- Kalp pili veya insülin pompası gibi tıbbi cihazlar
- Ev aletleri, aydınlatma sistemleri ve termostatlar
Tüm bu bilgiler ışığında IOT çözümlerinin son derece üst düzeyde bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir. IOT çözümleri sağlık, perakende ve lojistik, üretim ve akıllı şehirler dahil olmak üzere birçok farklı sektörde kullanılmaktadır. Bu çözümler, karar vermek için veri toplayan ve analiz eden cihazları kullanarak süreçleri otomatikleştirerek işletmelerin verimliliği artırmalarına yardımcı olmaktadır.
IOT Çözümleri Neden Önemlidir?
IOT çözümlerimizi, akıllı evler, akıllı şehirler, sağlık ve endüstriyel otomasyon gibi çok çeşitli uygulamalar için kullanabilmektesiniz. Mesela; akıllı evler, ısıtma/soğutma sistemlerini buna göre otomatik olarak ayarlayabilmeleri için sıcaklık veya nem seviyelerindeki değişiklikleri algılamak için sensörler kullanır. Ayrıca, elektrik tüketim modellerini de izleyerek, kullanılmadıklarında veya gerekmediğinde cihazları kapatabilirler.
Akıllı şehirler, farklı zamanlarda trafik akışını izlemek için sensörler kullanır. Böylece yoğun güzergahlar boyunca trafik ışıklarını ayarlayarak veya yoğun saatlerde popüler alışveriş merkezlerinden veya tren istasyonlarından uzakta yeni otoparklar açarak sıkışıklığı yönetebilirler. Sağlık hizmetleri, kalp atış hızı, sıcaklık, kan basıncı vb. gibi hayati belirtileri izlemek için hastaların vücutlarına yerleştirilen sensörleri kullanır. Herhangi bir sorun ortaya çıktığında doktorların daha kötüye gitmeden veya daha kötüye gitmeden önce hızlı bir şekilde yanıt verebilmeleri için uyarılar gönderir. Tüm bu bilgiler ışığında IOT çözümleri kapsamında karşımıza geniş kapsamlı faaliyet alanı çıkmaktadır.